objętość stożka jest równa 144p{3} π cm^3, a pole jego podstawy ma 72π cm^2. Obl
Karola: objętość stożka jest równa 144√3 π cm3, a pole jego podstawy ma 72π cm2. Oblicz pole
powierzchni całkowitej tego stożka.
3 lis 13:59
Michał: Z objętości i pola podstawy obliczysz wysokość stożka przekształcając wzór na objętość stożka.
Z pola podstawy stożka, która jest kołem, wylicz jego promień przekształcając wzór na pole
koła.
Mając wysokość stożka i promień jego podstawy i traktując je, jako przyprostokątne i
korzystając z tw. Pitagorasa, oblicz przeciwprostokątną, która pełni tu rolę tzw. tworzącej
stożka.
Znając dł. tworzącej stożka i promień jego podstawy oblicz powierzchnię boczną stożka: Pb =
πrl.
Dodaj do pola podstaw i po robocie.
Pozdrawiam: sokol@owski.pl ( GG: 165 055 )
3 lis 14:16
Karola: tylko że u mnie nikt nie rozumie tego zadania
3 lis 14:49
dero2005:

dane:
| | πr2*h | | Pp*h | |
V = |
| = |
| = 144√3π |
| | 3 | | 3 | |
P
p = πr
2 = 72π
wartość z drugej linijki wstawiamy do pierwszego wzoru
72π*h = 432
√3π
liczymy wysokość h
ze wzoru na pole podstawy liczymy promień r
r =
√Ppπ =
√72ππ =
√72 = 6
√2
z twierdzenia Pitagorasa liczymy tworzącą l
l
2 = r
2 + h
2 = (6
√2)
2 + (6
√3)
2 = 72 + 108 = 180
l =
√180 = 6
√5
liczymy pole pow bocznej
P
b = πrl = π*6
√2*6
√5 = π36
√10
liczymy pow całkowitą
P
c = P
p + P
b = 72π + 36π
√10 = 36π(2+
√10)
3 lis 17:31