Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego ma długość 2, a jego pole powierzch
Karola: Krawędź podstawy graniastosłupa prawidłowego ma długość 2, a jego pole powierzchni całkowitej
wynosi 36. Oblicz wysokość tego graniastosłupa jeśli jego podstawa jest trójkątem.
3 lis 13:55
sushi_ gg6397228:
rysunek zrobiony?
3 lis 14:37
Karola: nie
3 lis 14:46
sushi_ gg6397228:
to jak chcesz zrobic zadanie
3 lis 14:47
Karola: ja nie rozumiem tego zadania a to kuzynki
3 lis 14:49
Karola:
3 lis 14:52
sushi_ gg6397228:
wiec najpierw trzeba poczytac teorie, poogladac "bryły" a dopiero potem mozna ruszyc z zadaniem
co z tego ze sie napisze zadanie z rozwiazaniem , jak dalej i tak bedzie czarna magia
https://matematykaszkolna.pl/strona/968.html
3 lis 14:52
sushi_ gg6397228:
teraz trzeba wypisac dane z zadania
oznaczenia "a"− krawedz podstawy
H− wysokosc ( brawedz boczna)
3 lis 14:53
Karola: a= 2
h=?
P=36
3 lis 14:56
sushi_ gg6397228:
Pc=36 rozpisujemy co to jest Pc
3 lis 14:58
Karola: Pc=2Pp+Pb
3 lis 14:59
sushi_ gg6397228:
czym jest Pp i Pb − jak to mozna rozpisac dalej
3 lis 15:00
Karola: Pp={1}{2}ah
Pb=a*h
3 lis 15:03
sushi_ gg6397228:
1. jakie jest trójkąt w podstawie:
a) ładny
b) brzydki
c) ciekawy
d) nieciekawy
e) dowolny
f) szczególny
2. Jakie figury wchodzą w skład pola bocznego i ile ich jest?
3 lis 15:05
Karola: Pp= 12 ah
Pb=a*h
3 lis 15:06
Karola: 2 trójkąty równoboczne
3 prostokaty to boki
3 lis 15:08
sushi_ gg6397228:
to jeszcze raz zapiszemy jak wyglada Pp i Pb
3 lis 15:10
Karola: Pp= 12 ah Pb=a*h
3 lis 15:11
sushi_ gg6397228:
dalej to samo i źle
przed chwilą o 15.08 podalas jak to wyglada, wiec teraz prosze o zapis matematyczny
3 lis 15:13
Karola: Pp=2*12 *a*h
Pb=3*a*h
3 lis 15:14
sushi_ gg6397228:
a trojkat rownoboczny nie ma jakiegos "fajnego wzoru"
ustalilismy ze H− to wysokosc
3 lis 15:15
Karola: P=a2√3 przez 4
3 lis 15:19
sushi_ gg6397228:
to teraz zapiszemy co mamy
Pc=....
a=...
szukane H
3 lis 15:20
Karola: Pc=2*a2√3 przez 4 +3 *a*H
3 lis 15:26
sushi_ gg6397228:
i jak sie przyjrzymy
ze Pc= 36 to jest cos nie tak z zadaniem, bo pole Δ wyjdzie liczba niewymierna
moze podali p boczne = 36
3 lis 15:32
Karola: całkowite równe 36
3 lis 15:34
sushi_ gg6397228:
wiec takie zadanie jest niewykonalne
liczba całkowita= liczba niewymierna + liczba "dowolna"
wiec trzeba dopytac sie kuzynki gdzie zgubila druga liczbe do Pc
3 lis 15:37
sushi_ gg6397228:
36= 2
√3 + 6*H
18=
√3 + 3*H
18−
√3 = 3H
H=...
3 lis 15:45