oblicz granice funkci
xyz:
| | 3{n2} | | 3n*32 | |
wychodzi mi takie co |
| = |
| =3*3n=3 |
| | 3 | | 3 | |
3 lis 13:46
xyz:
3 lis 14:00
Krzysiek: granicę funkcji? inna sprawa to potęga n2 odnosi się tylko do licznika?
3 lis 14:02
xyz: no tak,robie gdzies blad czy jak bo nie wiem
3 lis 14:16
Krzysiek: jeżeli przykład jest Poprawnie przepisany (w co wątpię...) to spróbuj podobnie jak tu:
https://matematykaszkolna.pl/forum/219204.html
ale wątpię by ta potęga n
2 dotyczyła tylko licznika tylko całości i wtedy korzystasz z liczby
'e' do policzenia tej granicy. Oczywiście wszystko dla n→
∞(nie napisałeś tego)
a pytanie: "robie gdzies blad czy jak bo nie wiem" To z tego co napisałeś nic nie jest dobrze.
3 lis 14:20
xyz: bledu na pewno nie ma

dostalem to wydrukowane od mojego wykladowcy
3 lis 14:28
Krzysiek: może te nawiasy trochę dłuższe były?
ale przecież możesz i taką granicę policzyć... podobnie jak w innym zadaniu napisałem
skorzystaj z tw. o 2 ciągach, granica ta zmierza do ∞
3 lis 14:31
xyz: no a nie da sie tego wyciagnąc przez nawias i wyedt liczyc?
3 lis 14:32
Krzysiek: ale co wyciągnąć przed nawias?
3 lis 14:34
xyz: no n2
3 lis 14:36
Krzysiek: ale przecież to jest potęga... więc w jaki niby sposób?
3 lis 14:37
xyz: chodzi o wyciagniecie najwiekszego współczynnika nie potegi
3 lis 14:38
Krzysiek: no ok,a co to da?
3 lis 14:39
xyz: rozpisze to jak ja to widze,sekunda
3 lis 14:40
xyz: | | n | | 1 | |
licznik:n2(3+ |
| − |
| )n2 |
| | n2 | | n2 | |
| | 2n | | 2n | | 3 | |
mianownik:n2(3+ |
| + |
| + |
| ) |
| | n2 | | n2 | | n2 | |
3 lis 14:47
xyz: no i zostanie nam w liczniku 3n2
a w mianowniku 3
3 lis 14:51
Krzysiek: źle! gdyby tej potęgi w liczniku nie było to wtedy byłoby dobrze.
(a*b)n≠b*(an)
3 lis 14:52
xyz: dobra to ja nie wiem jak
3 lis 14:57
Krzysiek: wystarczy skorzystać z tego,że funkcja wykładnicza szybciej zmierza do ∞ niż wielomian, np:
3n2>3n2+2n+3 (dla pewnego 'n')
3 lis 15:09
Krzysiek: zamiast 'dla pewnego 'n' ' to powinno być: od pewnego 'n'
3 lis 15:10
xyz: No ale co mi to da
3 lis 15:11