kasia 1414: pomocy

:( rozwiąż układ równań :
{y-x=4
{3(x+y)=24
28 wrz 14:22
Dariusz: Mnozysz pierwsze rownanie przez 3, odejmujesz drugie od pierwszego i dalej juz latwo.
28 wrz 16:15
mm4: Cała treść zadania wygląda następująco:
Podstawą ostrosłupa jest romb o boku długości 18cm. Każda ze ścian bocznych tworzy z
płaszczyzną podstawy kąt 45stopni. Pole powierzchni bocznej ostrosłupa jest równe
432cm2. Oblicz objętość ostrosłupa.
Wysokość ostrosłupa obliczyłem, ale nie potrafie obliczyć pola podstawy.
28 wrz 16:32
madzia: {y-x=4 / razy 4 = 4y - 4x=16 razy -1 = -4y+4x=-16
{3(x+y)=24 czyli {3x + 4y=24 3x +4y=24
7x=8 x=7/8
i to samo z y zrobic i wyjdzie

pomnozyc tak zeby sie wyzerowalo i jakos to bedzie
29 wrz 19:57