Wykres wielomianu.
Blue: Dany jest wykres wielomianu w trzeciego stopnia. Naszkicuj wykres wielomianu v(x) = w(−x) i
zapisz jego wzór w postaci: v(x) = a3x
3a2x
2+a1x+a0.
Szkicowanie ogarniam, ale nie wiem, jak napisać wzór.
W odpowiedziach do a) mam v(x) = −
14x
3+
14x
2 +x −1
Dlaczego tak?
Tutaj macie skan tego zadania:
http://pl.tinypic.com/view.php?pic=256bju9&s=5#.UnY-U5rxKM8
Michał:
Powinieneś wyjść od "komponowania" postaci iloczynowej tego wielomianu, mianowicie:
y = a(−x+2)(−x+1)(−x−2), gdzie −2, −1 i 2, to miejsca zerowe, co widać na wykresie.
Po wymnożeniu otrzymujemy: y = − ax
3 + ax
2 + 4ax − 4a
Teraz wystarczy podstawić do tego wzoru współrzędne jakiegokolwiek punktu o niezerowej rzędnej,
leżącego na wykresie "odwróconej względem OY" krzywej, np.: (0;−1), czyli:
| | 1 | |
−1 = −4a, z czego a = |
| . Zatem ostatecznie otrzymujemy to, co w odpowiedzi. |
| | 4 | |
Pozdrawiam: sokol@owski.pl (GG: 165 055 )