Typowa funkcja z wartością bezwzględną, ktoś ma jakiś pomysł?
Lucky: Rozwiąż graficznie: |x|+|y|=2.
3 lis 12:51
M:
2 gru 06:01
#k:
![rysunek](rys/160264.png)
|x|+|y|=2
1) x<0 i y<0
−x−y=2
−y=2+x
y=−2−x
2) x<0 i y≥0
−x+y=2
y=2+x
3) x≥0 i y<0
x−y=2
−y=2−x
y=−2+x
4) x≥0 i y≥0
x+y=2
y=2−x
2 gru 07:28
mannna66:
![rysunek](rys/160265.png)
I ćwiartka x ≥ 0 i y ≥ 0: x + y = 2 ⇒ y = −x + 2
II ćwiartka x < 0 i y ≥ 0: −x + y = 2 ⇒ y = x + 2
III ćwiartka x < 0 i y < 0: −x + −y = 2 ⇒ y = −x − 2
IV ćwiartka x ≥ 0 i y < 0: x − y = 2 ⇒ y = x − 2
2 gru 07:32