Jak obliczyć pole tego trapezu?
Mamajka:
3 lis 12:30
Mamajka: Pomoże mi ktoś?
3 lis 13:32
Michał:
Pole trójkąta prostokątnego wynosi 0,5*5*12 = 30,
zatem jego wysokość (a zarazem wysokość trapezu) prostopadła do boku o dł. 13,
wynosi: h = 2*P/a = 2*30/13 = 60/13.
Dł. górnej podstawy można obliczyć na dwa sposoby:
1. korzystając z tw. Pitagorasa − obliczamy dł. odcinka łączącego spodek obliczonej wysokości z
najbliższym mu wierzchołkiem podstawy o dł. 13 i jego dwukrotność odejmujemy od 13 otrzymując
dł. górnej podstawy.
2. zauważając, że ten drugi trójkąt jest równoramienny, zatem górna podstawa ma dł. 5.
Teraz wzór na pole trapezu i po robocie.
Pozdrawiam: sokol@owski.pl ( GG: 165 055 )
3 lis 13:47
Mamajka: Dziękuję
3 lis 14:03