Funkcje
annna99: Dana jest funkcja określona wzorem f(x)=ax
2+bx+c. Miejscami zerowymi tej funkcji są liczby 3
i (−5). Do wykresu należy punkt P=(−4,−42). Wyznacz parametry a, b, c.
Z góry dziękuję za pomoc
3 lis 12:23
5-latek: Miejsca zerowe funkcji to argumenty dla ktorych wartosc ffunkcji =0
jesli punkt nalezydo wykresu funkcji to oznacza to ze spelnia jej rownanie
Wykorzystamy to i napiszemy ukad 3 rownann do rozwiazania
a*32+b*3+c=0
a*(−5)2+b*(−5)+c=0
a*(−4)2+b*(−4)+c=−42 i do dziela
3 lis 12:38
Saizou : wg mnie lepiej podejść od zapisu funkcji w postaci iloczynowej
f(x)=a(x+5)(x−3) i P(−4:−42)
−42=a(−4+5)(−4−3)
−42=a*1*(−7)
a=6
f(x)=6(x−3)(x+5)=6(x2+2x−15)=6x2+12x−80 jak nie mam błędów rachunkowych
3 lis 12:43
5-latek: mam pytanie do Ciebie Saizou . czy takie zadania sa rozwiazywane na lekcji czy nie ?
3 lis 13:31
Saizou : jak dla mnie to takie sztandarowe zadanko z funkcji kwadratowej, wiec jest omawiane na lekcjach
(przynajmniej ja miałem takie)
3 lis 13:36
annna99: zadanie bardzo dobrze rozwiązane Saizou Dziękuję
3 lis 13:38