Pomożcie:)
mala: Rozwiąż równanie
−2x4+9x3+5x2=0
7 paź 17:59
Mateusz: Dzień dobry równanie możesz rozwiązać na dwa sposoby 1 najłatwiejszy podstawiasz za x zmienną
pomocniczą t2 i otrzymujesz równanie kwadratowe −t2 +9t +5 = 0 lub baw się w grupowanie
wyrazów i wyłączanie wspólnego czynnika przed nawias
7 paź 18:08
Mateusz: yyy ups mała pomyłka niestety za x nie podstawimy tu nowej zmiennej nie ten typ równan musisz
zastosować grupowanie wyrazów i szafa gra
7 paź 18:12
mala: czyli x
2(−2x
2+9x+5)=0

Z pierwszego wyjdzie 0 , a co zrobić z tym w nawiasie
7 paź 18:14
anet: obliczyć Δ z nawiasu
7 paź 18:49