-.-
help: Czym jest część parzysta/nieparzysta funkcji (dowolnej) ?
3 lis 12:06
help: up
3 lis 12:26
AS:
Funkcja f(x) jest parzysta jeżeli spełnia warunek f(−x) = f(x)
dla każdego x z dziedziny np. f(x) = cos(x)
Funkcja f(x) jest nieparzysta jeżeli spełnia warunek f(−x) = −f(x)
dla każdego x z dziedziny np. f(x) = x3 − 5*x
3 lis 12:35
help: dzięki za definicje ale dalej nie wiem czym jest część parzysta o ile taka w ogóle istnieje bo
pierwszy raz słyszę ...
3 lis 12:46
5-latek: Moze chodzi tu o to ze kazda funkcje mozemy przdstawic w postaci funkcji nieparzystej i
parzystej
Znajdz sobie . Jest do tego odpowiedni wzor . W tym wzorze w mianowniku jest o ile pamietam 2
3 lis 12:50
Michał:
| | f(x) + f(−x) | |
cz.parzysta = |
| |
| | 2 | |
| | f(x) − f(−x) | |
cz.nieparzysta = |
| |
| | 2 | |
3 lis 12:53
help: Znalazłam takie coś :
Każdą funkcję f, można przedstawić jako sumę funkcji parzystej g i nieparzystej h, gdzie dla
każdego x z dziedziny
g(x) = (f(x)+f(−x))/2 oraz
h(x)=(f(x)−f(−x))/2.
O tym mówisz ?
3 lis 12:55
help: Dzięki bardzo. Nie pytam o więcej bo jutro się wszystkiego dowiem

,pzdr.
3 lis 12:57