proszę o pomoc
iza : sprawdź czy punkty: A,B i C należą do wykresu tej samej funkcji liniowej A(2,−7),B(3,−10),
C(−2,5)
3 lis 11:59
pigor: ... czyli sprawdź, czy są ...

współliniowe i teraz mam dylemat
na jakim poziomie chcesz uzasadnić to; ponieważ nic o tym nie wiem
zrobię to np. tak :
sprawdzę, czy punkty A,B,C spełniają równanie prostej przez 2 punkty
w takiej postaci
(y−y1)(x2−x1)= (y2−y1)(x−x1) , otóż :
(5+7)(3−2)= (−10+7)(−2−2) ⇔ 12*1= −3*(−4) ⇔ 12= 12 , a więc odp.
TAK . ...
3 lis 12:13
łucja :*: a można to jakoś inaczej obliczyć np ze wzoru y−yA=yB−yAxB−xA (x−xA)
3 lis 12:21
pigor: hmm ... , a może byś tak przyjrzała się uważniej mojemu
równaniu prostej, lub pomnóż "swój" wzór obustronnie przez (xB−xA),
to otrzymasz "mój" wzór, ... i tyle .
3 lis 17:37