prosze o pomoc
Łucja : rozwiąż równanie 6x+√2y+4=0
3 lis 11:56
pigor: ..., np. tak ;
6x+√2y+4= 0 ⇔
√2y= −6x−4 /*
√2 ⇔
⇔ y= −2
√2(x+2) ⇔
(x,y)= (t, −2√2(t+2) , gdzie t∊R . ...
3 lis 12:02
pigor: ... oczywiście na końcu powyżej 2 nawiasy )) .
3 lis 12:16
łucja :*: ale ja mam takie zadanie wyznacz zbiór argumentów , dla których funkcja przyjmuje wartość
dodatnie , wiedząc , że jej
wykresem jest prosta o równaniu 6x+√2y+4=0
3 lis 12:24
5-latek: To tak jest jak sie pisze takie polecenia.
masz rownanie prostej w postaci ogolnej 6x+√2y+4=0 wyznacz z tego y i wtedy
wyznaczone y>0 i licz
jak dobrze popatrzysz na post pigora to cos zobaczysz
3 lis 12:32
łucja :*: ale jak mam to wyliczyć czy mógłbyś mi pomoc .?
3 lis 12:45