wyznacz granicę
Kasia: Cześć, mam problem z tym przykładem, pomoże ktoś?
lim √x2 + 1 − √x+1 / 5− √x+25
x→0
3 lis 11:49
wredulus_pospolitus:
zacznijmy od tego droga studentko ... naucz się zapisywać porządnie bo to co zapisałaś oznacza:
| | √x+1 | |
limx−>0 √x2+1 − |
| − √x+25 |
| | 5 | |
a chyba nie oto Ci chodziło, prawda

3 lis 11:50
wredulus_pospolitus:
druga sprawa −−− mnożysz przez 'sprzężenie' mianownik oraz przez 'sprzężenie' licznika
3 lis 11:51
Kasia: faktycznie, mój błąd, ale na szczęście wiadomo o co chodzi. nie da się edytować postu niestety.
(nie mogę znaleźć też tutaj możliwości pisania ułamkiem)
wiem, że powinno się to zrobić w taki sposób, niemniej jednak w liczniku wychodzi mi ciągle 0,
gdzieś muszę mieć błąd.
czy byłby ktoś taki miły i pomógłby to rozpisać?
3 lis 11:58
Kasia: lim (√x2 + 1 − √x+1) / (5− √x+25)
x→0
3 lis 11:59
3 lis 12:01
Kasia: hm, według mnie dalej jest.
(a−b) = x2 − x = 0
a 0 * (√c + √d) = 0
gdzie robię błąd w toku myślenia?
3 lis 12:18