Pomocy
Nowy: Jak to zrobic

10
∑5
k=7
n
πa
i=1
5
∑(kn)
n=2
3 lis 11:29
wredulus_pospolitus:
nic z tego nie widać
ale co chcesz zrobić

więc co oznacza znak ∑
3 lis 11:35
Nowy: suma tak ? a to π iloraz
3 lis 11:36
Nowy: o cos takiego mi chodzi tylko że tam mi sie nic nie zgadza w tych podpunktach...
Np.
4
∑(2i+1)=(22+1)+(23+1)+(24+1)=..
i=2
3 lis 11:38
wredulus_pospolitus:
bo wystarczy że teraz podniesiesz te '2' do odpowiednich potęg i dodasz to wszystko do siebie
3 lis 11:44
Nowy: nie rozumiem jak to zrobic te przykłady .. mógłbys je rozwiązac?
3 lis 11:53