Rozwiąż równanie
koko: Rozwiaz równanie:
2sin2x + sinxcosx + 3cos2x = 3
3 lis 11:11
wredulus_pospolitus:
1)
| | 5 | | 1 | |
2sin2x + 3cos2x = 2(sin2x+cos2x) + cos2x = 2 + cos2x = |
| + |
| (2cos2x − 1) = |
| | 2 | | 2 | |
2)
| | 1 | | 1 | |
sinxcosx = |
| *2sinxcosx = |
| sin2x |
| | 2 | | 2 | |
więc masz:
| 5 | | 1 | | 1 | |
| + |
| cos2x + |
| sin2x = 3 |
| 2 | | 2 | | 2 | |
5 + cos2x + sin2x = 6
sin2x + cos2x = 1
dalej sobie poradzisz
3 lis 11:38
AS:
2sin2x + sinxcosx + 3cos2x = 3
2sin2x + sinxcosx + 3cos2x = 3*(sin2x + cos2x)
2sin2x + sinxcosx + 3cos2x − 3sin2x − 3cos2x = 0
sin2x − sinxcosx = 0
sinx(sinx − cosx) = 0
sinx = 0 lub sinx − cosx = 0 resztę dokończ
3 lis 12:31
pigor: ..., lub (do ...

swojego archiwum) np. tak :
2sin2x+sinxcosx+3cos2x= 3 /+sin
2x ⇔
⇔ 3+ sinxcosx = 3+sin
2x ⇔ sin
2x−sinxcosx= 0 ⇔ sinx(sinx−cosx)= 0 ⇔
⇔ sinx= 0 lub sinx=cosx ⇔
sinx=0 lub
sinx= sin(12π−x) ⇔ ... .
3 lis 12:43
AS: Ogólnie
Równanie asin*2x + b*sinx*cosx + c*cos2x = d rozwiązuje się
w następujący sposób
asin2x + b*sinx*cosx + c*cos2x = d*(sin2x + cos2x)
asin2x + b*sinx*cosx + c*cos2x − d*(sin2x + cos2x) = 0
(a − d)*sin2x + b*sinx*cosx + (c − d)*cos2x = 0 | :cos2x ≠ 0
(a − d)*tg2x + b*tgx + c − d = 0
Podstawieniem tgx = t sprowadzamy równanie do postaci
kwadratowej
(a − d)*t2 + b*t + c − d = 0
3 lis 13:18