funkcje, równania i co tam jeszcze...
TeO: Witam, mógłby mi ktoś wytłumaczyć jak rozwiązać te zadania? Miałem je na sprawdzianie no i
oczywiście klapa

1: Narysuj f(x)=|−x²+3x+4|
2: sprawdź bez obliczania znak pierwiastków równania x²+5x−1
3: rozwiąż równanie x⁴−17x²+16=0
4: dla jakich k, x²−(k+2)x+1=0 ma 2 różne rozwiązania których suma jest większa od 5
z matmy jestem noga ale mimo to mnie intryguje
3 lis 01:20
pigor: ..., np. tak :
2) tu Δ>0, więc istnieją 2 różne pierwiastki takie, że
ich iloczyn x
1x
2= c= −1<0 i
są różnych znaków.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
3) np. tak : x
4−17x
2+16= x
4−x
2−16x
2+16= x
2(x
2−1)−16(x
2−1)= (x
2−1)(x
2−16),
więc
x
4−17x
2+16=0 ⇔ x
2=1 lub x
2=16 ⇔ |x|=1 lub |x|=4 ⇔
x∊{−1,1,−4,4}.
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
4.
Δ >0 i −b >5 ⇔ (k+2)
2−4 >0 i k+2 >5 ⇔ |k+2| >2 i k+2>5 ⇔
⇔ k+2 >2 i k+2 >5 ⇔ k+2 >5 ⇔
k >3 ⇔
k∊(3;+∞) i dobranoc . ...
3 lis 02:08
TeO: kurdebele, dzięki ale nadal nic z tego nie łapie. Mógłbyś podesłać jakiś link albo wytłumaczyć?
3 lis 02:14
TeO: ok, 1 rozumiem jako tako, 2 i 3 ogarnąłem ale nadal pozostaje kwestia zadania 4. Ktoś
wytłumaczy?
3 lis 19:16
Kaja: 4. równanie to jest zawsze równaniem kwadratowym. Aby maiło ono dwa różne rozwiązania to musi
być Δ>0. Powiedzmy, że te dwa rozwiązania to x
1 i x
2. Ich suma ma być większa od 5,
| | b | |
zatem x1+x2>5, ale x1+x2=− |
| (patrz wzory Viete'a) |
| | a | |
k+2>5
k>3
rozwiąż jeszzce tą nierówność Δ>0 i weź częśc wspólną tego co wyjdzie i k>3.
3 lis 19:23
TeO: dzieki wielkie
4 lis 19:23