funkcja homograficzna
fdsf: jak zamienić z postaci funkcji homograficznej na funkcje wymierną?
f(x)= (x+3)(x−3)3−x=x+3−(x−3) + x−3−(x−3)=x+3−x+3−1
jak wyjąć ten x z licznika .. ?
3 lis 01:08
pigor: ...nie wiem o co ci chodzi, bo przecież
| | (x+3)(x−3) | | (x+3)(x−3) | |
f(x)= |
| = |
| = −(x+3)= −x−3 i x∊R\{3}. i tyle  |
| | 3−x | | −(x−3) | |
3 lis 01:17
fdsf: wtedy nie ma przesuniecia
?
3 lis 01:24
pigor: ..., najlepiej podaj oryginalną (taką jaką masz w książce) treść zadania,
lub wzór funkcji homograficznej , który chcesz sprowadzić do postaci kanonicznej,
bo coś zacząłeś, ale trudno cię zrozumieć ;
| | x+3 | |
czy czasami nie wyglądał on tak : f(x)= |
| |
| | 3−x | |
3 lis 01:43
fdsf: juz sobie poradzilem
poprostu dziwnie wygladał dla mnie ten "−x−3"
ale juz wszystko wporzadku rozumiem wszystko
3 lis 01:53