parametr
ania: dla jakich wartości parametru m rozwiązania x1 i x2 równania
x
2+2x+m−1=0 spełniają warunek |x1|+|x2|≤3
odpowiedź :<−0,25, 2)
wiem, skąd 2 − z delta>0, ale reszty nie potrafię rozwiazac mimo, że wiem, że |a|+|b|=|a+b|
to mi nie wychodzi wynik.
proszę o pomoc
2 lis 23:41
MQ: Nie zawsze |a|+|b|=|a+b|, tylko dla liczb tego samego znaku.
2 lis 23:45
ania: no dobrze tylko w takim razie jak mam rozwiązac to zadanie?
2 lis 23:46
Saizou : lx1l+lx2l≤3 obie strony dodatnie zatem
x12+2lx1*x2l+x22≤9
(x1+x2)2−2x1*x2+2lx1*x2l≤9
2 lis 23:48
ania: dziękuję baaardzo
2 lis 23:51
Basia:
najpierw one muszą istnieć czyli
Δ≥0
potem
obie strony nierówności są nieujemne czyli możemy podnieść do kwadratu
|x1|2 + 2|x1|*|x2| + |x2)2 ≤ 9
|a|2 = a2 stąd
x12 + x22 + 2|x1*x2| ≤ 9
(x1+x2)2 − 2x1*x2 + 2|x1*x2| ≤ 9
(−ba)2 − 2ca + 2|ca| ≤ 9
(−21)2 − 2m−11 + 2|m−11| ≤ 9
4 − 2(m−1) + 2|m−1| ≤ 9
2|m−1| − 2(m−1) ≤ 5
teraz powalcz do końca
2 lis 23:53
ania: a czy istnieje możliwosc aby ta lewa strona była ujemna?
2 lis 23:56
ania: nieee, to było głupie pytanie
2 lis 23:58