fizyka
fiza: | | U | |
mam sporządzić tabelkę U(V), I(mA), R(Ω). Mam podane U oraz I. Żeby obliczyć R= |
| to muszę |
| | I | |
najpierw zamienić mA na A? czy mogę podstawiać do wzoru wartości w mili ampery?
2 lis 23:03
Jolanta: | | V | |
Tak musisz zamienić mA na A ponieważ [Ω]=[ |
| ] |
| | A | |
2 lis 23:09
MQ: Zależy w jakich jednostkach chcesz mieć wynik.
2 lis 23:31
Jolanta: W tabelce ma rezystancję w Ω czyli musi zamienic na A
na wszelki wypadek przypominam,że 1mA=0,001A
czyli zamieniając mA na A dzielimy przez 1000 np 200mA=0,2A 20mA=0,02A
2 lis 23:37
MQ: Niekoniecznie.
Może obliczyć opór w kΩ i dopiero to zamienić na Ω.
Wszystko zależy od wartości, jakie ma w tabelce i jakimi liczbami lepiej machać.
2 lis 23:42
daras: możesz podstawiać w mA ale wyniki będziesz miał 1000x większe
3 lis 05:11
fiza: a jak dokładność amperomierza wynosi 0,02 a dokładność amperomierza 0,004 to opór mam podawać
z iloma miejscami po przecinku?
3 lis 11:12
fiza: up
3 lis 16:43
MQ: No to ile w końcu ta dokładność amperomierza wynosi?
3 lis 16:50
fiza: to znaczy jak dokladnosc np woltomierza wynosi 0,02 a amperomierza 0,0004 to jak dawać opór.
3 lis 18:05
MQ: Dokładność wyznaczenia R liczysz z różniczki.
3 lis 18:07
fiza: okej, mam tą różniczkę ktorą wcześniej podałeś:
Kilkakrotnie zmieniałem zakres napięcia dlatego mam aż siedem różnych ΔI więc nie wiem które
podstawić teraz do wzoru
3 lis 18:12
MQ: Nie rozumiem. Co ma zakres napięcia do ΔI. Ważne jest, jaka była dokładność pomiaru na
miernikach.
3 lis 18:17
fiza: chwila, a jak się liczy niepewnosc pomiaru np amperomierza?
3 lis 18:20
3 lis 18:36
fiza:
3 lis 19:15