granice -> pytanko
olaa: lim {(n2+1)/(n−2)} stopień pierwiastka to n, liczę granicę i dochodzę do symbolu
nieoznaczonego ∞0
2 lis 22:54
Eta:
Gdzie tu jest pierwiastek? ja go nie widzę !
2 lis 22:56
olaa: √(n2+1)/(n−2)
2 lis 22:57
3 lis 08:08
olaa: tak
3 lis 10:23
olaa: więc jaką granicę ma ten ciąg?
3 lis 15:09
3 lis 16:02
olaa: a jaką metodą do tego dojść?
3 lis 16:03
Janek191:
lim a
n = 1
n →
∞
Niech
| | n2 | | n√ n2 | | ( n√n)2 | |
an = n√ |
| = |
| = |
| |
| | n − 2 | | n√ n − 2 | | n√ n − 2 | |
| | 2 n2 | | n√2*(n√n)2 | |
cn = n√ |
| = |
| |
| | n −2 | | n√ n − 2 | |
Mamy
a
n ≤ b
n ≤ c
n
| | 12 | | 1*12 | |
i lim an = |
| = 1 i lim cn = |
| = 1 |
| | 1 | | 1 | |
n →
∞ n →
∞
zatem na mocy tw. o trzech ciągach
lim b
n = 1
n →
∞
===========
Korzystamy z :
lim
n√n = 1
n →
∞
lim
n√a = 1 ; gdy a > 0
n →
∞
3 lis 16:27
Janek191:
Na samej górze
lim a
n = 1
n →
∞
trzeba pominąć
3 lis 16:31
olaa: bardzo dziękuję
3 lis 16:43
olaa: bardzo dziękuję
3 lis 16:43