matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Jeśli a_{n+1} = n/n+1 dla n ∊ N, to...
iks:
Jeśli a
n
= n/n+1 dla n ∊ N, to...
http://img594.imageshack.us/img594/5087/r5ua.png
2 lis 22:36
iks:
Ktoś pomoże?
2 lis 23:11
Basia:
n
a
n
=
n+1
(a nie tak jak napisałeś)
n+1
n+1
a
n+1
=
=
n+1+1
n+2
n+1
n
(n+1)
2
− n(n+2)
a
n+1
− a
n
=
−
=
= ..............
n+2
n+1
(n+1)(n+2)
dokończ; przekształć tylko licznik; mianownik zostaw tak jak jest
2 lis 23:25
iks:
Dziękuję
2 lis 23:34