Oblicz prawdopodobieństwo że jest to liczba podzielna przez 3 lub 5
KLT: Ze zbioru liczb:(1,2,3...1000) wylosowano jedną liczbę.Oblicz prawdopodobieństwo że jest to
liczba podzielna przez 3 lub 5 .Dzięki
2 lis 22:23
Mila:
1000:5=200 − tyle jest liczb podzielnych przez 5
[1000:3]=333−tyle jest liczb podzielnych przez 3
[1000:15]=66−tyle jest liczb podzielnych przez 3 i 5 (odejmiemy, aby nie policzyć dwa razy)
A− wylosowano z danego zbioru liczbę podzielną przez 3 lub 5
|A|=200+333−66
2 lis 22:33
gośka20: Dzięki wielkie
2 lis 22:36