Zbior
Garth:
Jak wyznaczyc ponizszy zbior?
A = {x∊ℛ: ¬∃y∊ℛ y2 + (x − 3)y − 4 > 0}
Czy tutaj y jest zmienna niezalezna i ten wykres to bedzie parabola, ale z ramionami
skierowanymi w prawa strone?
2 lis 22:02
Basia:
~∃ (...) ⇔ ∀~(....)
A = {x∊R: ∀y∊R y2 + (x−3)y − 4 ≤ 0 }
y niewidoma; x parametr;
zbiorem rozwiązań ma być R
a jeżeli y jest niewiadomą to masz parabolę skierowaną ramionami do góry
czyli nie ma takiej wartości x, dla którego zbiór rozwiązań byłby = R
czyli A=∅
2 lis 22:14
Garth:
Jeszcze dwa zbiory mam, do sprawdzenia, czy dobrze wyznaczylem:
B = {x∊ℤ: ¬∀y∊ℛ xy2 + y + 1 < 0}
B = ℤ
←−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−→
C = {x∊ℕ: ¬∀y∊ℛ y2 −xy + 5 > 0}
C = {5, 6, 7, 8, ...} = {w∊ℕ ∧ w≥5}
3 lis 14:31