Eta:
Witam

podpowiadam: a, b, c −−− długości boków , c −−− długość przeciwprostokątnej
2r = a +b −c => a +b −c = 8
a
2 +b
2 = c
2
rozwiąż układ równań:
a+b −c = 8 => c = a +b − 8
a*b= 360
a
2 +b
2 = c
2
podstawiając do trzeciego równania otrzymasz:
a
2 +b
2 = a
2 +b
2 +64 +2ab −16a −16b
zatem: 16a +16b = 784 /:16 => a +b = 49 => a = 49 −b , dla b€(0, 49)
rozwiąż teraz układ:
a = 49 −b i a*b = 720
to: (49 −b) *b = 720 ........ dokończ to równanie kwadratowe
wyznacz "b" i dalej już z "górki"

podpowiem :
Odp: a = 40 b = 9 c = 41 lub a = 9 b= 40 c= 41
Eta:
Można też tak:
sposób 2/ ........ troszkę prostszy
| | a+b+c | |
P= p*r , gdzie p = |
|
|
| | 2 | |
zatem: a +b +c = 90
a*b= 360
a +b −c = 8 => a+b = 8 +c
8+c +c = 90 => 2c = 82 =>
c = 41
to:
a +b = 90 − 41 => a +b = 49 => a = 49 −b
a *b = 360
zatem:
( 49 −b )*b = 360 ...... dokończ.......