Trygonometria
Adi: Trygonometria
Czy może mi ktoś pomóc rozwiązać takie rówanie:
cos12α 2sinα=324
2 lis 20:25
Eta:
Napisz poprawnie,tak jak masz w podręczniku,bo nie wierzę,że tak jest zapisane to równanie !
2 lis 20:27
Saizou : zapisz używając U (wielkie U, zamiast małego przy pisaniu ułamków )
2 lis 20:27
Adi:

Dokładnie tak jak napisałem

Tzn. robię zadnie ze stereometrii i po wszystkich podstawieniach
wychodzi mi takie równianie. Szukam wzorów, kombinuję ale coś nie idzie.
Sytuacja jak na rysunku. Szukamy kąta rozwarcia stożka
Wiemy, ze stosunek pola powierzchni bocznej stożka do pola powierzchni kuli opisanej na tym
stożku wynosi
38.
cos1/2α=r/l, skorzystałem również ze wzoru R=l/2sinα
2 lis 20:38
Adi: tu k=α
2 lis 20:40
Adi: no chyba, że tego równania nie da się rozwiązać to jestem w kropce
2 lis 20:48
Eta:
Nie rysuj mi rysunku !
Napisz treść zadania! , to pogadamy
2 lis 20:49
Adi: Stosunek pola powierzchni hocznej stożka do pola powierzchni kuli opisanej na tym stożku wynosi
| | 3 | |
|
| . Znajdź kąt rozwarcia tego stożka. |
| | 8 | |
2 lis 20:51
Eta:

na rys. masz zaznaczony
kąt rozwarcia stożka !
2 lis 20:52
Adi: ojej, czyli w ogóle to nie ten kąt który zaznaczyłem
2 lis 20:53
Adi: rzeczywiscie
2 lis 20:54
Adi: twierdzenie sinusów tu zadziała?
2 lis 20:54
Adi: jejciu, nie wiem jak to zrobić..mógłby mi ktoś pomóc?
2 lis 21:10
Eta:
| πrl | | 3 | | r | |
| = |
| ⇒ 2rl=3R2 i |
| = sinα ⇒ r= R*sinα |
| 4πR2 | | 8 | | R | |
to: 2*R*l*sinα=3R
2 /:R
z tw. cosinusów (2r)
2=l
2+l
2−2*l*l*cosα
(2Rsinα)
2= 2l
2(1−cosα)
| | 9R2 | |
4R2sin2α= 2* |
| (1−cosα) /: R2 |
| | 4sin2α | |
| | 9 | |
4sin2α= |
| (1−cosα) , /* sin2α≠0 , bo α∊(0,180o) |
| | 2sin2α | |
8sin
4α= 9−9cosα sin
4α= (1−cos
2α)
2 = 1−2cos
2α+cos
4α
8−16cos
2α+8cos
4α +9cosα−9=0 , cosα= t , t>0 i t≠1
8t
4−16t
2+9t−1=0
...... otrzymasz
| | 1 | | 3 | | √13 | | 3 | | √13 | |
t= 1 −− odrzucamy V t= |
| v t= − |
| + |
| v t=− |
| − |
| <0 |
| | 2 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
α=60o v
α≈ 81o
Jaką masz odpowiedź ? ( sprawdzaj rachunki, bo być może się pomyliłam

Chyba,że jest jeszcze inny sposób?
cosα
cosα
2 lis 22:35
Eta:
Te cosα........ niepotrzebnie mi się wpisały
2 lis 23:15
Adi: Dziękuję. Zaraz będę analizować i dokładnie przeliczać. Mój matematyk niestety nie daje nam
odpowiedzi, więc nawet nie mogę sprawdzić. Jeśli dostaniemy odpowiedź na lekcji to na pewno
nie zapomnę jej tutaj zamieścić. Dziękuję jeszcze raz
2 lis 23:52
Eta:
2 lis 23:53
Eta:
Rachunki nieco "koszmarne"

( dlatego pytałam o odpowiedzi)
2 lis 23:54
Adi: Przyzwyczaiłem się również do "brzydkich" wyników, bo mój nauczyciel potrafi wymyślić dane na
lekcji, ot tak − z kosmosu..
Czy jeśli byłabyś taka miła, mogłabyś podsunąć mi choć jakiś malutki pomysł do zadania którego
niestety nie mogę ruszyć?
Oto treść:
W ostrosłupie prawidłowym czworokątnym płaszczyzna dwusieczna kąta między ścianą boczną i
podstawą dzieli powierzchnię boczną ostrosłupa na dwie części o równych polach. Oblicz miarę
kąta nachylenia ściany bocznej do płaszczyzny podstawy.
3 lis 00:03
Adi: Byłbym wdzięczny choć za małą wskazóweczkę, bo stereometria to chyba moja pięta achillesowa
3 lis 00:06
Saizou :

2rl=3R
2
z tw. sinusów mamy
l*sinx=R*sin(2x)
l*sinx=2R*sinxcosx
l
3=3R
3
l=R
√3
wstawiając do niebieskiego
R
√3=2R*cosx
to kąt rozwarcia to
2x=60o
tylko gdzie błąd skoro są 2 rozwiązania
3 lis 00:17
3 lis 00:28
Adi: raczej sinx=rl
3 lis 13:43
Saizou : | | r | |
tak sinx= |
| za bardzo chciałem sobie uprościć |
| | l | |
3 lis 13:45
Eta:

ADMN −−− płaszczyzna dwusieczna kąta
2α
h −− dł. wysokości w ścianie bocznej , a−− dł. krawędzi podstawy
|WF|= h=x+y ⇒ y= h−x , dla x<h
| | x | | y | | ah | |
z tw. o dwusiecznej w trójkącie EFW : |
| = |
| ........ ⇒ x= |
| |
| | a | | h | | a+h | |
| | ah | |
Pb= 4* |
| = 2ah to 0,5Pb= ah część pola bocznego ABMCND (oznaczam P2) |
| | 2 | |
P
2= ah
| | a*x | |
i P(ΔABM)= P(ΔCDN)= |
| |
| | 2 | |
| | ah | |
P2= 2*P(ΔABM) +P(trapezuBCMN)= ax + |
| − P(ΔMNW) |
| | 2 | |
| | y | |
Trójkąty MNW i BCW są podobne w skali k= |
| |
| | h | |
| | ah | | y2 | | ay2 | | a(h−x)2 | |
to: P(ΔMNW) = P(ΔBCW)*k2= |
| * |
| = |
| = |
| |
| | 2 | | h2 | | 2h | | 2h | |
uwzględniając powyższe otrzymujemy:
0,5P
b= P
2
| | ah | | a(h−x)2 | |
ah= ax+ |
| − |
| /:a≠0 |
| | 2 | | 2h | |
| | h | | h2−2hx+x2 | |
h= x+ |
| − |
| =0 /*2h |
| | 2 | | 2h | |
2h
2= 2hx+h
2−h
2+2hx−x
2
x
2−4hx+2h
2=0 Δ
x= 8h
2 ,
√Δx= 2
√2h
x<h z założenia to przyjmujemy x= 2h−
√2h =h(2−
√2)
| | ah | |
dla x= h(2−√2) i x= |
| (patrz ... wcześniej obliczone |
| | a+h | |
ah=(a+h)*h(2−
√2) /:h
| | a | | 2−√2 | |
a= 2a−a√2+2h−h√2⇒ ..... |
| = |
| = ..... = √2 |
| | h | | √2−1 | |
| | a | | √2 | |
zatem cos2α= |
| = |
| ⇒ 2α= 45o |
| | 2h | | 2 | |
A cóż za "sadystyczne " zadanie

A może jest jakiś prostszy sposób, którego ja......... jak na razie nie widzę

@
Adi ....... "pozdrów" ode mnie Twojego Pana

za takie sadystyczne zadanie!
3 lis 14:24
Adi:
Ojej, dziękuję. Zaraz wszystko przeanalizuję. Twoja pomoc jest nieoceniona!
3 lis 15:24
Eta:
Myślę jeszcze, może jest jakiś prostszy sposób
3 lis 15:30
AS: Moja propozycja rozwiązania
8*r*l = 12**R62 −> 2*r*l = 3*R
2
| | 2*r | | r | | l*sin(α/2) | |
r = l*sin(α/2) , |
| = 2*R => R = |
| = |
| |
| | sin(α) | | sin(α) | | 2*sin(α/2)*cos(α/2) | |
| | l2 | |
2*l*sin(α/2)*l = 3* |
| |
| | 4*cos2(α/2) | |
8*sin(α/2)*cos
2(α/2) = 3
8*sin(α/2)*(1 − sin
2(α/2)) = 3
8*sin
3(α/2) − 8*sin(α/2) + 3 = 0
Rozwiązaniem tego równania jest
sin(α/2) = 1/2 = 0.5
sin(α/2) = 1/4*(−1 −
√13) = −1.1513 rozw.odpada
sin(α/2) = 1/4*(
√13 − 1) = 0.6514
3 lis 16:13
Eta:
3 lis 16:15
Adi: Mam jeszcze "fajne zadania". Jeśli ktoś chciałby pomóc to byłoby extra!
1. Na kuli o promieniu R opisano ostrosłup prawidłowy czworokątny, którego ściany boczne są
nachylone do płaszczyzny podstawy pod kątem α. Oblicz objętość i pole powierzchni bocznej tego
ostrosłupa
2. Długość wysokości ostrosłupa prawidowego czworokątnego jest równa H. Kąt między sąsiednimi
ścianami bocznymi ostrosłupa ma miarę α. Oblicz objętość kuli opisanej na tym ostrosłupie. Dla
jakicg wartości α zadanie ma rozwiązanie?
3. Długość wysokości stożka jest równa h, a tworząca jest nachylona do płaszczyzny pod kątem α.
Płaszczyzna poprowadzona prostopadle do wysokosci dzieli powierzchmię całkowitą stożka na dwie
części o równych polach. Oblicz wysokość otrzymanego stożka ściętego.
4. Oblicz objętość tego z ostrosłupów prawidłowych czwokątnych o krawędzibocznej dlugości l, w
którym pole przekroju płaszczyzną zawierającą krawędź boczną i wysokość ostrosłupa jest
największe.
5.Promień podstawt stożka jest równy r, a tworząca jest nachylona do podstawy pod kątem α.
Przez wierzchołek stożka poprowadzono płaszczyznę tworzącą z osią stymetrii stożka kąt β.
Oblicz pole przekroju
6. Przeciwprostokątna trójkąta prostokątnego ma długość 20 cm. Na jakie odcinki powinna
podzielić przeciwprostokątna wyokość trójkąta, aby objętość bryły w wyniku obrotu tego
trójkąta wokół przeciwprostokątnej była największa? Oblicz tę objętość
3 lis 16:20
Adi: podbijam
3 lis 19:03