Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego
czarnamagia: Krawędź podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego ma długość 2, a krawędź boczna
3{2}.Jakie możliwie najmniejsze pole ma przekrój tego ostrosłupa płaszczyzną zawierającą
przekątną podstawy?
odp.P={2}/3
2 lis 19:47
irena_1:

d=2
√2
b=3
√2
H
2+(
√2)
2=(3
√2)
2
H
2=18−2=16
H=4
Przekrój jest trójkątem o podstawie 2
√2 i wysokości h.
W trójkącie prostokątnym o bokach H, k, b odcinek h jest odcinkiem łączącym wierzchołek kąta
prostego z przeciwprostokątną. Najkrótszy taki odcinek to odcinek prostopadły do
przeciwprostokątnej, czyli wysokość tego trójkąta opuszczona na przeciwprostokątną.
Z pola tego trójkąta
I najmniejsze pole przekroju:
I nie zgadza mi się z odpowiedzią
3 lis 08:54
czarnamagia: chyba źle przepisalam odp.Twoja jest dobra
Wielkie dzięki
3 lis 13:36