rów. kw. z parametrem itp POZIOM ROZSZERZONY
BR: 14. Dana jest funkcja o wzorze f(x) = mx
2 + (3m+2)x + 3m + 3 Wyznacz wszystkie wartości
parametru
m, tak aby zbiorem wartości tej funkcji był przedział <0; +nieskończoności).
15. W prostokątnym układzie współrzędnych narysuj zbiór wszystkich punktów o współrzędnych
(b,c) dla których różne pierwiastki x
1 , x
2 równania x
2 − bx − 2c = 0 spełniają
warunek:
(x
1 + x
2)
3 < x
13 + x
23 − 6
16. Liczby x
1 , x
2 są takimi rozwiązaniami równania x
2 + bx + c = 0 (b
2 − 4c), że
x
1x
2 = 3 i (x
1 − x
2)
2 = 4 Oblicz
b i
c.
17. Dla jakich wartości parametru
m każdy z dwóch różnych pierwiastków równania x
2 + mx +
4 = 0 jest mniejszy od 4.
Z chęcią dorzuce więcej jak pomożecie rozwiązać