Równanie z pochodnej
janedoe: Mam problem z równaniem.
Policzyłam drugą pochodną z 2x/x2+1 i wyszło mi 4x5−8x3−12x/(x4+2x2+1)2.
Jeżeli przyrównam do zera, by policzyć wklęsłość i wypukłość oraz punkty przegięcia, to mam coś
takiego 4x5−8x3−12x=0, i zupełnie nie wiem jak to rozłożyć, by wyszedł z tego jakiś sensowny
wynik.
Bardzo proszę o pomoc
2 lis 19:34
sushi_ gg6397228:
coś nie tak z pochodnymi
2 lis 19:37
janedoe: Pierwsza wyszła tak:
(2x/x2+1)'=(2x)'*(x2+1)−2x*(x2+1)'/(x2+1)2=2x2+2−[2x*2x]/(x2+1)2=2x^
2+2−4x2/(x2+1)2=−2x2+2/(x2+1)2
2 lis 19:50
janedoe: A druga:
(−2x2+2/(x2+1)2)' =(−2x2+2)' * (x4+2x2+1) − (−2x2+2)' * (x4+2x2+1)'/(x4+2x2+1)2=−4x
(x4+2x2+1) − (−2x2+2)*(4x3+4x)/(x4+2x2+1)2
Co po przemnożeniu dało mi powyższy wynik.
2 lis 20:02
PW: | | 2(x2+1)−2x•2x | | 2x2−1 | |
f'(x) = |
| = − |
| |
| | (x2+1)2 | | (x2+1)2 | |
| | 4x(x2+1)2−(2x2−1)(4x3+4x) | |
f''(x) = − |
| = |
| | (x2+x)4 | |
| | 4x5+4x3+4−8x5−8x3+4x3+4x | |
− |
| = |
| | (x2+x)4 | |
| | −4x5+4x3+4x+4 | |
= − |
| |
| | (x2+x)4 | |
2 lis 20:16
PW: Wróć, pomyliłem się, bez pióra w garści to tak jest.
| | x2−1 | |
f'(x) = − 2 |
| , |
| | (x2+1)2 | |
drugiej pochodnej drugi raz już nie policzę, ciągle się mylę.
2 lis 20:24
janedoe: No właśnie udało mi się to zauważyć

Mi też nie może wyjść ta druga pochodna i już od paru godzin się z nią męczę.
2 lis 20:27
janedoe: Czy ktoś wie jakie jest równanie drugiej pochodnej?
2 lis 21:41
5-latek: Bez zartow . Wolfram . Ale nie wiem jak to wpisac . naprawde
2 lis 21:47
janedoe: Wolfram to robi w jakiś dziwny sposób, a ja chciałabym zrozumieć co mi nie wychodzi.
2 lis 21:54
5-latek: Druga pochodna (liczylem recznie ) wyszla mi taka sama jak Tobie
natomiast jeli chodzi o 4x5−8x3−12x=0 to podzielimy rownanie przez 4 i mamy x5−2x3−3x=0 to
x(x4−2x2−3)=0 to x=0 lub x4−2x2−3=0 −−−−−rownanie dwukwadratowe to juz potrafisz
rozwiazac
2 lis 23:19
janedoe: Dziękuję
3 lis 00:40