geometria w przestrzeni
all6: Proszę o pomoc w zadaniu ze stereometrii
Pole podstawy stożka, pole powierzchni kuli wpisanej w ten stożek i pole powierzchni bocznej
stożka tworzą ciąg arytm. Znajdź kąt nachylenia tworzącej stożka do płaszczyny podstawy.
Oblicz stosunek objętości stożka do objętości kuli w niego wpisanej.
Więc kąt nachylenia wyszedł mi cosα=13..Problem polega na tym, że nie za bardzo wiem jak
obliczyć stosunek objętości. Czy mogę zosawić go w takim stanie: VsVk = r2h4R3
gdzie h=√l2−r2?
2 lis 19:27
all6: ojej cos nie wyszlo w tym wzorze kory napisalam w kazdym razie: Vk=4R3
2 lis 19:29
all6: Wiem, że nie mogę tak tego zostawić

Czy mogę liczyć na Waszą pomoc?
3 lis 12:59