równania
cze: rozwiaż równanie: 24cos2+1+ 16*24sin2x−3=20, doszłam do pewnego momentu , ale nie wiem
co zrobić z 20 po prawej stronie..
2 lis 18:35
michał bonk: może 2*10 ?
2 lis 18:36
sushi_ gg6397228:
na razie zrob wszedzie w potedze "sin 2 x" lub "cos 2x"
a potem 2....= t i bedzie jakies rownanie kwadratowe
2 lis 18:37
cze: doszłam do momentu : 2−4sin2x+5 + 24sin2x+1 = 20
2 lis 18:41
sushi_ gg6397228:
to trzeba rozbić ab+c= ab*ac
2 lis 18:43
Kaja: 2−(4sin2x+1)+6+24sin2x+1=20
26*2−(4sin2x+1)+24sin2x+1=20
64*(24sin2x+1)−1+24sin2x+1=20
teraz podstaw t=24sin2x+1 ,t>0
2 lis 18:44
Mila:
2
4cos2x+1+16*2
4(1−cos2x)−3=20
2
4cos2x*2
1+16*2
1−4cos2x=20
2
4cos2x*2
1+32*2
−4cos2x=20
podstawienie
2
4cos2x=t, t>0
2t
2+32−20t=0 /:2⇔
t
2−10t+16=0
Δ=100−64=36
t=8 lub t=4
2
4cos2x=8 lub 2
4cos2x=4
2
4cos2x=2
3 lub 2
4cos2x=2
2
4cos
2x=3 lub 4cos
2x=2
| | 3 | | 1 | |
cos2x= |
| lub cos2x= |
| |
| | 4 | | 2 | |
dokończysz?
2 lis 18:57
cze: tak, dzięki !
2 lis 19:00
Mila:
2 lis 19:21