Obliczenia trygonometryczne
Nieogarniam:

Wyrażenie W= (sin60
2 lis 18:26
Kaja: napisz jeszzce raz
2 lis 18:27
Nieogarniam: W=(sin60−sin45)2 ma wartość ?
2 lis 18:27
Kaja: popatrz do tablic ile wynosi sin600 i sin450 i podstaw a następnie skorzystaj ze wzoru
skróconego mnożenia (a−b)2=a2−2ab+b2
2 lis 18:30
Nieogarniam: czyli
(√32)2 − 2 * √32 * √22 + (√22)2
Dalej nie wiem jak bo nie wiem co zrobić z 2 * √32 * √22
2 lis 18:36
Kaja: | 3 | | √3*2 | | 2 | | 5 | | 2√6 | | 5−2√6 | |
| −2* |
| + |
| = |
| − |
| = |
| |
| 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
2 lis 18:38
5-latek: √3*√2= √3*2= ile ?
2*2= ile ?
2 lis 18:38
Kaja: 5−latek znów Cie uprzedziłam
2 lis 18:39
Kaja: 5−latek znów Cie uprzedziłam
2 lis 18:39
Nieogarniam: Bo jakbym ja to liczył wychodziło by mi:
34−√52+24 = 14−√52
2 lis 18:41
Nieogarniam: − z + daje + ? A nie − przypadkiem? Bo już sam nie wiem...
Coś się nie zgadza bo rozwiązanie jakie dała Kaja nie zgadza się z odpowiedziami
2 lis 18:44
Kaja: to może napisz jakie jest rozwiązanie
2 lis 18:45
Kaja: ale √3*√2=√3*2=√6, a nie √5
2 lis 18:46
Nieogarniam: Odpowiedzi to : a) 54 − √62 b) 54 − √52 c) 54 d) 14
2 lis 18:46
2 lis 18:46
5-latek: Czesc i pozdrawiam

i
2 lis 18:47
2 lis 18:47
Kaja: czyli odpowiedź a)
| | 5 | | 2√6 | | 5 | | √6 | |
no to tak , tam było |
| − |
| = |
| − |
| |
| | 4 | | 4 | | 4 | | 4 | |
moje rozwiązanie tez jest dobre, wystarczy je przekształcić żeby wyszło tak jak w odp a).
2 lis 18:48
Kaja: cześć 5−latek
2 lis 18:49
Nieogarniam: To może jakaś konkretna odpowiedź bo Kaja i Eta mają różne odpowiedzi może jakieś konkretne
uzasadnienia?
2 lis 18:49
Kaja: przeczytaj mój post z 18:48
2 lis 18:50
Nieogarniam: Trochę mnie to dziwi, bo odpowiedzi to : b)
54 −
√62 a nie
54 −
√64
Może jakaś podpowiedź z jakiej racji z
54 −
2−√62 zrobiło się
54 −
√62

?
2 lis 18:52
2 lis 18:53
Kaja: Eto mnie nie musisz tłumaczyć − ja wiem. wytłumacz tej osobie która napisała zadanie.
2 lis 18:56
Eta:
To zobacz swój wpis
18:48 ?
dlatego zwróciłam Ci uwagę na błąd w zapisie
2 lis 18:58
Kaja: no racja, w drugim mianowniku powinno być 2.
2 lis 18:59
Eta:
2 lis 19:00
Kaja:
2 lis 19:00