tryg
help: czy dobrze zrobiłam? bo nie wyszło mi jak w odp..
mam układ równań |x|=π/4
2 sin (x+y) =1
(x+y)∊(π/2, 3π/2)
więc dla x = π/4
mam , że sin (x+y) = 1/2
czyli x+y = π/6 więc y=π/6 − π/4 = −π/12
a w odp jest, że 13π/12
nie piszę drugiego przypadku, bo chciałabym chociaż w tym jednym zobaczyć, co źle zrobiłam..
2 lis 18:24
sushi_ gg6397228:
tak jest popisane, że trudno się połapać co i jak
zapisz jeszcze raz
2 lis 18:31
cze: ok,
rozwiąż układ :
2sin(x+y) =1
| | π | | 3π | |
gdy, (x+y) ∊( |
| , |
| ) |
| | 2 | | 2 | |
piszę jeden przypadek, bo chcę zobaczyć tylko jak to się robi, drugi zrobię analogicznie
y= π/6 −π/4
| | 7π | |
a odp jest dla tego przypadku |
| |
| | 12 | |
2 lis 19:10
sushi_ gg6397228:
| | π | |
przeciez w zadaniu padali x+y należy do II i III ćwiartki a Ty piszesz x+y= |
| |
| | 6 | |
2 lis 19:20