wykres funkcji
Pażdzioch: Do wykresu funkcji kwadratowej f, którym jest parabola o wierzchołku W(2,1), należy punkt
A(4,9) Przesuwając wykres funkcji wzdłuż osi OX, otrzymano wykres funkcji g. Znajdź wykres
funkcji g, wiedząc, że jej wykres przecina oś OY w punkcie B(0,51) I odcięta wierzchołka jej
wykresu jest ujemna.
2 lis 18:18
Kaja: f(x)=a(x−2)
2+1
9=a(4−2)
2+1
9=2a+1
8=2a
a=4
f(x)=4(x−2)
2+1
g(x)=4(x−p)
2+1 , p<0
51=4(0−p)
2+1
51=4p
2+1
50=4p
2
2 lis 18:25
Kaja: teraz tylko podstaw
2 lis 18:26
Gniewny Ryszard: Dla potomnych: Kaja popełniła błąd w a(4−2)
2+1 = 9 − powinno wyjść 4a+1 = 9, co da a = 2,
potem wyjdzie p
2 = 25, a wynikiem ostatecznym będzie g(x) = 2(x+5)
2 + 1.
6 sty 16:18