Wyznacz m tak aby W(x)=x^3+m^2-4x-20 byl podzielny przez...
aS :): Wyznacz m tak aby W(x)=x
3+m
2−4x−20 byl podzielny przez G(x)=x+2. Wyznacz wszystkie
pierwiastki tego wielomianu.
Chce sie upewnic czy dobrze mi wyszedl wynik bo nie bylem na ostatniej lekcji a do tego zadania
nie mam odpowiedzi

m=2
√5
a pierwiastki : x=0, x
2=2 x
3=−2
2 lis 18:00
jerey: korzystasz z twierdzenie Bezout
wielomian w(x) jest podzielny przez dwumian gdy reszta z dzielenia daje 0
zatem x=−2
podstawiasz i liczysz

a tam przy m zjadłeś x 'a chyba

policz
2 lis 18:03
aS :): tak robilem wlasnie

zrobilem dzielenie, sprawdzilem wynik dzielenia

wynik rozlozylem na
nakmniejsze czynniki i odczytalem pierwiastki
2 lis 18:23
Aga1.: w(−2)=0
−8+m2+8−20=0
m2−20=0
m=√20 lub m=−√20
Na pewno 0 nie jest pierwiastkiem tego wielomianu, bo w(0)≠0
2 lis 20:01
Aga1.: Jeśli przy m2 nie ma x.
2 lis 20:03