trygonometria
koko: wiadomo, ze sin x + cos x + 1/2
oblicz : sinx* cosx
2 lis 17:26
koko: sin x + cosx = 1/2 *
2 lis 17:26
Kaja: | | 1 | |
sin2x+2sinxcosx+cos2x= |
| |
| | 4 | |
2 lis 17:33
koko: o dzięki,zaczęłam robić w inny sposób, dlatego nie wychodziło
2 lis 17:37
koko: a jak obliczyć sin x − cos x oraz sumę ich sześcianów?
2 lis 17:44
Kaja: ale dokładnie napisz polecenie
2 lis 17:45
koko: to wszystko odnosi się do tego zadania, czyli wiem
że sin x + cosx = 1/2
i mam obliczyć a) sinx − cosx
b) sin3x + cos3x
2 lis 17:46
Kaja: b) sin3x+cos3x=(sinx+cosx)(sin2x−sinxcosx+cos2x)=(sinx+cosx)(1−sinxcosx) i dalej sobie
podstaw
2 lis 17:54
Kaja: a to wyrażenie w a) nie miało byc czasem w wartości bezwzględnej?
2 lis 17:55
koko: nie, jest po prostu sin x − cos x
2 lis 18:00
Kaja: | | 1 | |
no to wylicz z sinx+cosx= |
| cosx i podstaw do jedynki trygonometrycznej. wylicz sinx a |
| | 2 | |
potem cosx
2 lis 18:04
2 lis 18:05