LIczba
Radek:
Znajdź wszystkie liczby naturalne n takie, że n4+4 jest liczbą pierwszą
n4+4
(n2+2)−2n
(n2+2−2n)(n2+2+2n)
o to chodzi ?
2 lis 17:23
Mila:
Błędnie to rozłożyłeś.
n4+4 ma być liczbą pierwszą⇔
n4+4=1*p, gdzie p jest liczbą pierwszą
n4+4=(n2+2)2−4n2
(n2+2)2−4n2=(n2+2−2n)*(n2+2+2n)=1*p
n2−2n+2=1 i n2+2n+2=p
n2−2n+1=0⇔(n−1)2=0⇔n=1
p=1+2+2=5
n4+1 jest liczbą pierwszą dla n=1
2 lis 17:41
Radek: Ja zrobiłem rozkład na czynniki.
Czemu n4+4=1*p p to liczb pierwsza ale ta 1 ?
2 lis 19:03
Aga1.: Liczbę pierwszą można zapisać w postaci iloczynu liczb naturalnych tak
2=1*2
3=1*3
5=1*5
i ogólnie p=1*p, gdzie p jest liczbą pierwszą.
2 lis 19:14