Teoria mnogości, działanie na zbiorach
Grzesiek: Prosił bym o pomoc gdyż nie wiem jak się za to zabrać:
Wyznacz A U B, A ∩ B, A \ B, B \ A jeżeli:
A = {(x, y) ∊R
2 | x
2 + y
2 ≤ 2}
B = {(x, y) ∊R
2 | x + y > 0}
Prosił bym o jakiekolwiek wytłumaczenie tego bo bardziej chodzi o zrozumienie
2 lis 17:21
Aga1.:

A.
Rysujesz koła o środku (0,0) i promieniu
√2
B y>−x
To półpłaszczyzna otwarta o krawędzi y=−x
2 lis 17:27
Grzesiek: Dziękuje bardzo właśnie czegoś takiego potrzebowałem
2 lis 17:30
Miś:

Punkt A to kolo o promieniu mniejszym lub równym 2. B mozemy zapisać jako y>−x. Na rysunku
wyglada to tak: Gdze
czerwony to zbior A,
niebieski to zbior B
2 lis 17:32
Miś: Widze, ze juz ktos mnie wyprzedził
2 lis 17:33