Jusia usuń niewymierności
Jusia : Witam jestem tu nowa
Mam problem w rozwiązaniu tego przykładu 8 kreska ułamkowa pod kreską 3 pierwiastek 2 −4
bardzo proszę o rozwiązanie tego przykładu i wytłuaczenie
2 lis 17:18
2 lis 17:23
Jusia : taki jest przykład w zadaniu z matematyki
2 lis 17:30
Miś: Pewnie chodzi o usuniecie niewymerności. Pomnóż mianowaniki przez 3√2 + 4.
2 lis 17:35
Miś: | 8(3√2 +4) | | 16√2 +24 | |
| = |
| = 8√2 + 12 |
| 3√2 −4)(3√2 +4) | | 18−16 | |
2 lis 17:38
Jusia : dziękuje ślicznie
2 lis 17:44
Jusia : miś: jak to zrobiłeś bo tego troszkę nie zajarzyłam
2 lis 18:02
Godzio:
| 8 | | 8 | | 3√2 + 4 | |
| * 1 = |
| * |
| = |
| 3√2 − 4 | | 3√2 − 4 | | 3√2 + 4 | |
Jeśli masz minus w mianowniku to mnożysz przez to samo tylko, że z plusem i na odwrót jeśli
masz plus to mnożysz przez minus. Po co ? Ano żeby otrzymać wzór skróconego mnożenia:
(a − b)(a + b) = a
2 −b
2, dzięki niemu pozbywasz się pierwiastków bo jak wiemy (
√a)
2 = a
dla a ≥ 0
| | 8(3√2 + 4) | |
= |
| = ... |
| | (3√2)2 − 42 | |
2 lis 18:05
Jusia : 12pierwiastek 2 +16 to będzie
2 lis 18:14
Jusia : z góry dziękuje za wytłumaczenie
2 lis 18:22