| x | ||
8x4+14x3−69x2+14x+8=0 /x t=x+ | ||
| 1 |
| 14 | 8 | |||
8x3+14x2−69x+ | + | =0 | ||
| x | x2 |
| 1 | 1 | |||
8(x2+ | )+14(x+ | )−69=0 | ||
| x2 | x |
| 1 | ||
x=−2,x=− | ,x=0,25, x=4 w odpowiedziach jednak są inne rozwiązania więc co jest źle ? | |
| 2 |
| 14 | 8 | |||
8x2+14x−69+ | + | =0 | ||
| x | x2 |
| 8 | 14 | |||
8x2+ | +14x+ | −69=0 wyłączam wspólne czynniki | ||
| x2 | x |
| 1 | 1 | |||
8(x2+ | )+14(x+ | )−69=0 | ||
| x2 | x |
| 1 | ||
x+1x=t, korzystam z tego ze: (x+1x)2=x2+2+ | ||
| x2 |
| −14−54 | −17 | −14+54 | 40 | 5 | ||||||
t1= | = | lub t2= | = | = | ||||||
| 16 | 4 | 16 | 16 | 2 |
| 1 | 17 | 1 | 5 | |||||
x+ | )=− | lub x+ | )= | ⇔ | ||||
| x | 4 | x | 2 |
| −1 | 1 | |||
x=−4 lub x= | lub x=2 lub x= | |||
| 4 | 2 |
Ale takie równania można rozwiązywać ogólnie szukając pierwiastka
wśród wyrazu wolnego ?