funkcja różnowartościowa
Niko: Czy podana funkcja jest różnowartościowa?
f(x)= √x−1+√x
Nie wiem zupełnie jak to się sprawdza. Pomóżcie proszę.
2 lis 17:13
Niko: Z tą funkcją jakoś już sobie poradziłem, ale czy mógłby mi ktoś pomoć przy tej:
f(x)=x*arctgx
Czy ona jest różnowartościowa?
2 lis 17:37
Niko:
2 lis 18:38
PW:
1•arctg1
(−1)•arctg(−1)
2 lis 19:37
Niko: Ale jesli dobrze rozumiem z tego wynika ze obie funkcje sa rowne czyli roznowartosciowe a w
odpowiedzi nie sa roznowartosciowe.
2 lis 21:22
Niko:
2 lis 21:52
asdf: żeby sprawdzić czy jest różnowartościowa wystarczy, ze policzysz pochodną (pamiętam o
dziedzinie), sprawdz czy dla każdego x ∊ Df zachodzi: f'(x) > 0 lub f'(x) < 0.
Jeszcze inaczej, można udowodnić (ale to juz troche dowod na około...), że nie istnieje taka
para (x1, x2), że f(x1) * f(x2) < 0
2 lis 22:12
Niko: Nie znam jeszcze pochodnych
2 lis 22:16
Niko: Ja podstawilem minusy pod jedna funkcje ale wyszly rowne. Chyba ze cos zle obliczam
2 lis 22:18
Mila:

f(x)=xarctg(x)
| | π | | π | |
f(1)=1*arctg(1)=1* |
| = |
| |
| | 4 | | 4 | |
| | −π | | π | |
f(−1)=(−1)*arctg(−1)=(−1)* |
| = |
| |
| | 4 | | 2 | |
f(−1)=f(1) dla dwóch różnych argumentów funkcja przyjmuje tę samą wartość⇔nie jest f.
różnowartościową.
2 lis 23:04
Niko: Chyba w drugim rownaniu jest blad. Ale juz rozumiem. Dzieki
2 lis 23:39
Mila:
| | π | |
Miało być |
| , literówka., nie ten klawisz. |
| | 4 | |
3 lis 00:45