| π | 1 | 3 | ||||
Wiadomo, że x ∊ (0, | ) i | = | . Zamieniałem, ale coś mi nie | |||
| 2 | sin2x + 2cos2x | 4 |
| 1 | ||
cos2x= | ||
| 3 |
| √3 | ||
cosx= | ||
| 3 |
| 1 | ||
sin2x+ | =1 | |
| 3 |
| 2 | ||
sin2x= | ||
| 3 |
| √6 | ||
sinx= | ||
| 3 |
| sinx | √6 | √3 | ||||
tgx= | = | : | =√2 | |||
| cosx | 3 | 3 |
| 1 | 3 | ||
= | |||
| sin2x+cos2x+cos2x | 4 |
| 1 | 3 | ||
= | |||
| 1+cos2x | 4 |
| 1 | 1 | π | ||||
cos2x= | ⇔cosx= | dla x∊(0, | ) | |||
| 3 | √3 | 2 |
| 1 | 2 | √2 | π | |||||
sin2x=1− | = | ⇔sinx= | dla x∊(0, | ) | ||||
| 3 | 3 | √3 | 2 |
| sinx | ||
tgx= | dokończ | |
| cosx |