funkcja wymierna jako suma wielomianu i ułamków prostych
Hook: Mam problem z zadaniem:
Przedstaw funkcję wymierną
f(x) = x5+3x4+3x3+2x2+2/x4+x3+x2
jako sumę wielomianu i ułamków prostych.
podzieliłem wielomian i doszedłem do takiej postaci: x+2+2/x4+x3+x2 i nie wiem jak to
zapisać dalej
Proszę o pomoc
2 lis 16:46
Aga1.: Czy funkcja ma tak wyglądać
| | x5+3x4+3x3+2x2+2 | |
f(x)= |
| ? |
| | x4+x3+x2 | |
2 lis 17:34
Hook: tak
2 lis 17:41
Aga1.: (x
5+3x
4+3x
3+2x
2+2):(x
4+x
3+x
2)=x+2
−x
5− x
4 −x
3
.............................
2x
4+2x
3+2x
2+2
−2x
2−2x
3−2x
2
.................................
2
2 lis 19:43
Mila:
Czy to do całki Ci potrzebne?
2 lis 19:44
Hook: Całki nie, muszę to teraz rozłożyć na ułamki proste ale nie bardzo wiem jak. Do tego co
napisała Aga1 sam doszedłem ale nie wiem co dale.
3 lis 13:43
Hook: Wie ktoś jak to zrobić, proszę o pomoc.
3 lis 17:28
Mila:
| 2 | | A | | B | | Cx+D | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x2*(x2+x+1) | | x | | x2 | | x2+x+1 | |
Sprowadź do wspólnego mianownika i porównaj liczniki
Jeśli Ci nie wyjdzie to napiszę.
3 lis 17:53
Hook: Doszedłem do takiej postaci:
2= A(x4+x3+x2)+B(x3+x2+x)+C(x3+x2)+d(x2+x) i tu jest za dużo niewiadomych
3 lis 18:14
Mila:
Nie tak
| | A*(x*(x2+x+1))+B*(x2+x+1)+(Cx+D)*x2 | |
|
| |
| | x2(x2+x+1) | |
Licznik: A*x
3+Ax
2+Ax+Bx
2+Bx+B+CX
3+DX
2=
=x
3*(A+C)+x
2*(A+B+D)+x*(A+B)+B
x
3*(A+C)+x
2*(A+B+D)+x*(A+B)+B=2⇔
B=2
A+B=0⇔A=−2
A+B+D=0
A+C=0
A=−2 ⇔C=2
podstawiam do równania A+B+D=0⇔2−2+D=0
D=0
| 2 | | −2 | | 2 | | 2x | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x2(x2+x+1 | | x | | x2 | | x2(x2+x+1) | |
Posprawdzaj rachunki.
Później też sprawdzę
3 lis 20:13
Hook: dlaczego na początku jest A*(x*(x2+x+1)) nie powinno być A*(x2(x2+x+1))
3 lis 20:52
Mila:
Wspólny mianownik; x
2*(x
2+x+1)
[x
2*(x
2+x+1) ]:x=x*(x
2+x+1) to licznik i mianownik pomnożono przez x*(x
2+x+1)
| 1 | | 3 | | 1*5 | | 3 | |
| + |
| = |
| + |
| |
| 2 | | 10 | | 2*5 | | 2*5 | |
3 lis 21:16
Hook: ok, dziękuję za wyjaśnienia.
3 lis 21:20
Hook: Mam jeszcze jedno zadanie:
Rozłóż na ułamki proste funkcję wymierną
zrobiłem tak:
| x+2 | | A | | B | | C | |
| = |
| + |
| + |
| |
| x(x−2)(x+3) | | x | | x−2 | | x+3 | |
x+2=A(x−2)(x+3)+B(x(x+3)+C(x(x−2)
x+2=A(x
2+3x−2x−6)+B(x
2+3x)+C(x
2−2x)
x+2=Ax
2+Ax−6+Bx
2+3Bx+Cx
2−2Cx
x+2=x
2(A+B+C)+x(A+3B−2C)−6
doszedłem do tego momentu nie wiem czy jest dobrze i co dalej
3 lis 21:46