Liczby rzeczywiste
Ja: Witam. Błagam o pomoc w rozwiązaniu zadania.
Uporządkuj rosnąco liczby : 3√5, 1313, 340, 4√7
2 lis 16:12
michał: 1,71≈3√5
1313=302875106592253
340=12157665459056928801
4√7=1,22
2 lis 16:18
michał: 3,2,1,4
2 lis 16:19
michał: odwrotnie 4,1,2,3
2 lis 16:21
Ja: Dzięki !
2 lis 16:22
Ja: Mam jeszcze jedno zadanie. Tylko chwilke mi zejdzie zanim je tutaj wpisze. Pomożesz?
2 lis 16:23
michał: jak dam rady
2 lis 16:24
Ja: | | a + √5 | |
przedstaw ułamek |
| w postaci nieskracalnej, gdy a = (√2 − 514) |
| | b | |
| | 9−12* √214 + (2√2)−23 | |
(514+√2). b= |
| |
| | 36 −12 | |
Tylko przy a ma być 5 do potęgi 1/4 w obu nawiasach, przy b ma być 9 do potęgi −1/2 , pod
pierwiastkiem ma byc ułamek 2 całości i 1/4 + w nawiasie 2 pierwiastek z 2 do potęgi −2/3 i w
mianowniku 36 do potęgi −1/2
2 lis 16:37
Ja: pomiędzy nawiasami w a jest oczywiście mnożenie
2 lis 16:38
Ja: b obliczyłam i wyszło mi b=15, ale mam problem z a .. wiem że ma być wzór skróconego mnożenia,
ale potem mam problem z obliczeniem tego.
2 lis 16:40
Kaja: b chyba źle obliczyłaś. napisz tu swoje obliczenia
2 lis 16:48
Kaja: a=(√2−514)(√2+514)=(√2)2−(514)2=2−512=2−√5
2 lis 16:50
Ja: | (19)12* 32 +2 | |
| = 13* 32 +2 : 16= 212*6= 15 |
| 16 | |
2 lis 16:55
Ja: czyli dobrze obliczyłam a ? bo też mi tak wyszło. tylko myślałam, że trzeba liczyć ze wzoru
(a−b)2= a2−2ab+b2 .. a tym sposobem mi nie chciało wyjśc.
2 lis 16:56
Kaja: a czemu w liczniku jest 2?
(2√2)−23=(2*212)−23=(232)−23=2−1
2 lis 16:58
Kaja: a potem jeszcze nie ma nawiasu...
2 lis 16:58
Ja: fakt. tam zrobiłam błąd

.gdzie nie ma nawiasu?
2 lis 17:03
Kaja: | | 1 | | 3 | | 1 | |
popraw sobie na to 2−1 i po tym pierwszym = napisz ( |
| * |
| +2−1): |
| |
| | 3 | | 2 | | 6 | |
2 lis 17:05
Ja: Mhm .. Tak. Źle napisałam tutaj. Masz racje. I wyjdzie 6?
2 lis 17:06
Kaja: | | 1 | | 1 | |
tak : ( |
| + |
| )*6=1*6=6 |
| | 2 | | 2 | |
2 lis 17:08
Ja: Czyli jak teraz podstawie ..
2 lis 17:10
Kaja: tak
2 lis 17:12
Ja: Ok, dziękuje.
A co z takim zadaniem?
Znajdź największą liczbę naturalną a i najmniejszą liczbę naturalną b taką, że 2
a < c < 2
b,
| | 16 34* (0,5) 23 | |
gdy c= |
| |
| | 2 4√2* 4−1,5 | |
2 lis 17:14
Ja: Przy 16 jest potęga, przy 0,5 też .. tak gdzie jest 2 pierwiastki 4 stopnia z 2 jest mnożenie
przez 4 do potęgi −1,5
2 lis 17:15
Kaja: to ile wyszło c?
2 lis 17:18
Ja: No właśnie licze.
2 lis 17:19
Ja: Nie chce mi wyjśc. Nie wiem jak z tymi pierwiastkami tam.. Mogłabyś to obliczyć i to napisac
tutaj?
2 lis 17:20
Kaja: no to najpierw licznik: ( 4√16)3*(2−1)23=23*2−23=273
mianownik: 2*214*(22)−1,5=254*2−3=2−74
zatem c=273:2−74=273+74=24912=24112
zatem a=4, b=5
2 lis 17:26
Ja: Jesteś wielka! Pomożesz jeszcze?
2 lis 17:32
Kaja: a co masz jeszcze?
2 lis 17:34
Ja: | | −4 | |
Sprawdź, czy liczba a = √11−2√30 + |
| jest wymierna? |
| | √5 +√6+ √54 + √45 | |
2 lis 17:35
Kaja: | | −4 | | −4 | |
a=√5−2*√6*√5+6+ |
| =√(√6−√5)2+ |
| = |
| | √5+√6+3√6+3√5 | | 4√5+4√6 | |
| | −4 | | −1 | |
=√6−√5+ |
| =√6−√5+ |
| = |
| | 4(√5+√6) | | √5+√6 | |
| | −1*(√5−√6) | | −1*(√5−√6) | |
=√6−√5+ |
| =√6−√5+ |
| = |
| | (√5+√6)(√5−√6) | | 5−6 | |
=
√6−
√5+
√5−
√6=0
jest to liczba wymierna
2 lis 17:44
Ja: Acha. Miałam problem z tą pierwszą liczbą, ale teraz widze że nawet nie było to takie trudne.
Jeszcze raz dziękuje.
2 lis 17:51
Ja: Jeszcze jedno ?
2 lis 17:53
Ja: | | 2x−1 | |
Czy rozwiązaniem równania x√7−4√3= |
| jest liczba pierwsza czy złożona ? |
| | √3 +2 | |
2 lis 17:54
Kaja: | | 2x−1 | | √3−2 | |
x√(2−√3)2= |
| * |
| |
| | √3+2 | | √3−2 | |
| | (2x−1)(√3−2) | |
x*|2−√3|= |
| |
| | 3−4 | |
x*(2−
√3)=−(2x−1)(
√3−2)
x*(2−
√3)=(2x−1)(2−
√3) /:(2−
√3)
x=2x−1
−x=−1
x=1
2 lis 17:59
Kaja: odp. ani pierwsza ani złożona
2 lis 17:59
Ja: |x−2√3|= 3√2−2√3
Liczby pod pierwiastkami są potęgami.
2 lis 18:06
Ja: Dziękuje, za tamto. A to jak?
2 lis 18:07
Kaja: a jakie jest polecenie?
2 lis 18:14
Ja: Rozwiąż równanie
2 lis 18:17
Kaja: i tam ma być 2√3 i 3√2 ?
2 lis 18:17
Ja: tak
2 lis 18:20
Ja: wyszło Ci coś?
2 lis 18:33
Kaja: 1. jesli x≥2√3 to x−2√3=3√2−2√3
x=3√2
2. x<2√3
−x+2√3=3√2−2√3
x=2*2√3−3√2
x=2√3+1−3√2
2 lis 18:36
Ja: Przy pierwszym założeniu wszystko mi powychodziło tak samo jak Tobie, ale z drugim już miałam
problem, bo nie rozbiłam 4 tak jak Ty. Ale teraz już wszystko gra. Dziękuje, dziękuje,
dziękuje! Koniec na dzisiaj, bardzo mi pomogłaś Kaju
2 lis 18:39
Kaja:
2 lis 18:40
Ja: uczysz się jeszcze? w sensie studia czy szkoła średnia.
2 lis 18:43
Kaja: nie
2 lis 18:52
Ja: jesteś bardzo mądra. nauczycielka?
2 lis 18:57
Ja: uciekam, dzięki jeszcze raz za pomoc

miłego wieczorku
2 lis 18:59
Kaja: wzajemnie
2 lis 19:00