| n+2 | 1 | |||
Dla jakich n∊N wyrazy ciągu an= | są odległe od jego granicy g mniej niż o | |||
| 2n+3 | 16 |
| n + 2 | 1 + 2n | |||
an = | = | |||
| 2n + 3 | 2 + 3n |
| 1 | ||
lim an = | ||
| 2 |
| 1 | ||
an − g < | ||
| 16 |
| n + 2 | 1 | 1 | |||
− | < | ||||
| 2n + 3 | 2 | 16 |
| n + 2 | 1 | 8 | 9 | ||||
< | + | = | / * (2n + 3) | ||||
| 2n + 3 | 16 | 16 | 16 |
| 9 | ||
n + 2 < | *( 2n + 3) / * 16 | |
| 16 |
| 3 + 2 | 1 | 5 | 1 | 10 | 9 | 1 | 1 | ||||||||
− | = | − | = | − | = | < | |||||||||
| 2*3 + 3 | 2 | 9 | 2 | 18 | 18 | 18 | 16 |
| n + 2 | 1 + 2n | |||
an = | = | |||
| 2n + 3 | 2 + 3n |
| 1 | ||
lim an = | ||
| 2 |
| 1 | ||
an − g < | ||
| 16 |
| n + 2 | 1 | 1 | |||
− | < | ||||
| 2n + 3 | 2 | 16 |
| n + 2 | 1 | 8 | 9 | ||||
< | + | = | / * (2n + 3) | ||||
| 2n + 3 | 16 | 16 | 16 |
| 9 | ||
n + 2 < | *( 2n + 3) / * 16 | |
| 16 |
| 3 + 2 | 1 | 5 | 1 | 10 | 9 | 1 | 1 | ||||||||
− | = | − | = | − | = | < | |||||||||
| 2*3 + 3 | 2 | 9 | 2 | 18 | 18 | 18 | 16 |