Wyznaczanie ekstremum funkcji
anulk@: Wiem że pytania na ten temat pojawiały sie wielokrotnie na tym forum, ale potrzebuje prostego
wyjaśnienia skąd mam wiedziec kiedy funkcja ma minimum a kiedy maksimum podam przykładowe
zadanie, które gdzies sie juz pojawiło:
f(x)= −2x
3−3x
2+12x−18
pochodna tej funkcji będzie wynosić
f'(x)= −6x
2 −6x+12
teraz obliczam delte
Δ= 36−4*(−6)*12
Δ=36+288=324
pierwΔ =18
x=6−18 / −12 = 1
x= 6+18 / −12 = −2
i co teraz mam dalej robic aby wyznaczyc ekstremum tej funkcji

pozdrawiam i z gory dziekuje za pomoc
7 paź 17:03
AS: Masz do dyspozycji dwie metody
1. Funkcja f(x) osiąga w xo ekstremum jeżeli f'(xo) = 0
przy czym jeżeli dla x < xo f'(xo) jest < 0 a dla x > xo f'(xo) > 0 to jest minimum
jeżeli dla x < xo f'(xo) jest > 0 a dla x > xo f'(xo) < 0 to jest maksimum
x xo x xo
−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−− −−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−−
f'(x) −−−−− 0 ++++++ f'(x) +++++ 0 −−−−−−−
min max
W Twoim przypadku f'(x) = −6*(x2 + x − 2)
Badam punkt xo = −2 i jego otoczenie
f'(−3) = −24 f'(−2) = 0 f'(−1) = 12
Pochodna przy przejściu przez xo = −2 zmieniła znak z "−" na "+"
czyli w tym punkcie osiąga minimum
Badam punkt xo = 1 i jego otoczenie
f'(0) = 12 f'(1) = 0 f'(2) = −24
Pochodna przy przejściu przez xo = 1 zmieniła znak z "+" na "−"
czyli w tym punkcie osiąga maksimun
Sposób 2
Obliczyć drugą pochodną
f"(x) = −12*x − 6
Jeżeli wartość drugiej pochodnej dla badanego punktu przyjmie wartość ujemną
to w tym punkcie osiąga maksimum,gdy dodatnią − minimum , gdy 0 − przypadek wątpliwy.
W naszym przypadku
f"(−2) = −12*(−2) − 6 = 24 − 6 = 18 > 0 minimum
f"(1) = −12*1 − 6 = −18 < 0 maksimum
7 paź 18:30
djbounce: ja nie wiem ichuj
22 maj 22:19