zadanie
Celinaa: Krawędzie podstawy ostrosłupa prawidłowego czworokątnego mają dł. 3 m, a wysokość ściany
bocznej jest o 20 % większa od dł krawędzi podstawy. Oblicz pole powierzchni bocznej
ostrosłupa.
7 paź 17:03
anulk@: 3m + 20% = 3,6m = h ściany bocznej (zwróc uwage, że wysokosc styka sie z krawedzia podstawy
dokładnie w połowie tej krawedzi − niektórzy mylą krawedz boczna z wysokoscia sciany bocznej)
teraz obliczamy juz pole powierzchni bocznej
ściana boczna jest trojkat o podstawie 3m i wysokoscia 3,6m
jako ze ostrosłup ma 4 ściany wiec:
Pb = 4* (1/2 * 3* 3,6) = 4* 5,4 = 21,6 m2
7 paź 17:25