Zadania - wielomiany/
Blue: Mam dwa zadania:
zad.1 Podaj przykład wielomianu, którego jedynymi pierwiastkami są liczby : −3, 2, 4 i którego
stopień jest równy:
a) 3
b) 4
c) 6
Moje odpowiedzi:
a) w(x) = (x+3)(x−2)(x−4)
b) w(x) = (x+3)2(x−2)(x−4)
c)w(x) = (x+3)2(x−2)2(x−4)2
zadanie 2 Podaj przykład wielomianu o wyrazie wolnym a0=2, który ma tylko jeden pierwiastek
dwukrotny 3 i którego stopień jest równy:
a) 2
b) 4
c) 6
Moje odpowiedzi:
a) 29(x−3)2
b) 29(x−3)2(x2+1)
c) 218(x−3)2(x2+1)(x2+2)
Czy to jest dobrze? Nie jestem pewna tego zadanie 2....
2 lis 15:32
Blue: *zadania 2
2 lis 15:36
Mila:
Dobrze.
2 lis 15:56