Doświadczenie losowe polega na wylosowaniu dwóch liter ze zbior Z={A,B,C,D,E,F}.
kamczatka: Doświadczenie losowe polega na wylosowaniu dwóch liter ze zbior Z={A,B,C,D,E,F}. Określ zbiór
zdarzeń elementarnych Ω tego doświadczenia i wyznacz liczbę wszystkich zdarzeń elementarnych:
Ω − zbiór wszystkich wylosowanych liczb dwuwyrazowych
|Ω| = 6*5 = 30
i to koniec zadania ?
2 lis 14:57
kamczatka: ?
2 lis 15:19
PW: A dlaczego liczysz 6•5?
2 lis 19:33
Aga1.: Kolejność losowania nie jest istotna
2 lis 19:46
kamczatka: co oznacza taki zapis co Aga1 napisała ?
2 lis 20:38
kamczatka: i czemu 6*5 jest źle ?
2 lis 20:40
kamczatka: ?
2 lis 21:08
kamczatka: wie ktoś?
2 lis 21:52
bezendu: losujesz dwie litery ze zbioru 6 liter więc masz kombinacje
| | 6! | | 4!*5*6 | |
= |
| = |
| =15 |
| | 2!*4! | | 4!*2 | |
|Ω|=15 a nie 30
2 lis 22:02
kamczatka: bo w odpowiedziach mam napisane że właśnie na 2 sposoby mogę zrobić że albo wyjdzie 30 albo 15.
2 lis 22:05
kamczatka: z reguły mnożenia tego nie można wyliczyć ?
2 lis 22:06
PW: Licząc 6•5 uwzględniasz kolejność − pierwszą można wybrać na 6 sposobów, drugą już tylko na 5.
Ponieważ w zadaniu nie ma mowy o kolejności losowania, trzeba liczbę 6•5 podzielić przez 2 −
żeby każdą dwójkę wylosowanych kartek liczyć tylko raz − nie raz jako (m,n) i drugi raz jako
(n,m).
Przy takiej treści zadania należy rozumieć losowanie dwóch kartek jako "wsadził łapę i
wyciągnął dwie" − interesuje nas zbiór {m,n}, który równie dobrze można zapisać jako {n,m}).
Zdarzeniami są dwuelementowe podzbiory zbioru Z. Podane przez Agę1 i bezendu wzory pozwalają
własnie liczyć ile jest dwuelementowych podzbiorów zbioru 6−elementowego.
Takie podzbiory są nazywane dwuelementowymi kombinacjami ze zbioru 6−elementowego. We wzorze
występuje symbol
N{6}[2}
zwany dwumianem Newtona.
2 lis 23:05
2 lis 23:06
kamczatka: aha dzięki.
3 lis 10:57