Wielomiany
Blue: Rozwiąż równanie. Podaj krotność każdego z pierwiastków.
Mam problem z jednym równaniem
d) x4−4x2+4=0
W odpowiedziach jest −√2 i √2...
Jak mam znaleźć te pierwiastkiNie idzie tego zrobić ani z twierdzenia o pierwiastkach
wymiernych ani całkowitych, bo w(−1), w(1), w(2), w(−2), w(4), w(−4) ≠ 0...
Zatem po prostu muszę na to wpaść tak od czapy i zauważyć to, czy jest na to jakaś metoda?
2 lis 14:46
5-latek: No przeciez to jest rownanie dwukwadratowe
Podstwiasz t=x2 i t>0 i masz rowanie t2−4t+4=0
rozwiazujesz wzledem t i wracasz do podstawienia