rachunek różniczkowy
kune23gunda: Zbadaj przemieg zmienności funkcji ; −x3−10x2−32x−32; dla x ≤−2 i x2*√x+2; dla x>−2
2 lis 14:23
sushi_ gg6397228:
z czym nasz problem?
2 lis 14:28
kune23gunda: ze wszystkim a głównie z asymptotami , granicami, pochodnymi (pierwszą i drugą) , i
parzystością i nieparzystoscią
2 lis 14:31
sushi_ gg6397228:
zapisz swoje obliczenia
sa przedzialy, wiec asympoty (∞ i −∞) liczymy dla poszczegolnych wzorow
pochodne to dla wielomianu jest łatwe; dla drugiej fukcji troche pracochłonne
2 lis 14:32
kune23gunda: a granice w −∞ liczymy tylko w wielomianie? a granice w +∞ w drugiej funkcji z pierwiastkiem .
Obie granice wyszły mi +∞, czy dobrze ? również obliczyłam granice w −2 z prawej i lewej
stronie i obie wyszły 0
2 lis 14:37
kune23gunda: a asymptota wyszła mi tylko pionowa w −2 , czy jeste tez pozioma czy ukośna?
2 lis 14:39
sushi_ gg6397228:
granice w obu nieskonczonosciach +∞
policz wartość w punkcie "2" dla jednej i drugiej funkcji
2 lis 14:40
kune23gunda: a dlaczego w 2 a nie w −2?
2 lis 14:43
kune23gunda:
czy pochodna pierwiastka wynosi x/√x+2 ?
2 lis 14:46
sushi_ gg6397228:
raczej "−2" bo jezeli funkce sie nakladaja==> to znaczy ze jest ciagla i nie ma sensu liczyc
granic
2 lis 14:48
sushi_ gg6397228:
pochodna x2* √x+2 −−> pochodna iloczynu f(x)= x2, g(x)= √x+2
2 lis 14:48
kune23gunda: w "−2" wynosi 0 w obu funkcjach co to znaczy?
2 lis 14:50
kune23gunda: czyli pochodna wyszła mi dobrze?
2 lis 14:51
sushi_ gg6397228:

jak masz takie cos, to widzimy ze funkcja jest ciagla, wiec nie ma sensu liczyc granicy w
czerwonej kropce
2 lis 14:55
sushi_ gg6397228:
jak sie liczy pochodna iloczynu ?
2 lis 14:55
kune23gunda: f(x)=h(x)/g(x) f'(x)=h'(x)*g(x)−h(x)*g'(x)/ [g(x)]2
2 lis 14:59
kune23gunda: f(x)=h(x)/g(x) f'(x)=h'(x)*g(x)−h(x)*g'(x)/ [g(x)]2
2 lis 14:59
sushi_ gg6397228:
wiec teraz policz jeszcze raz i potem wszystko od poczatku, aby bylo czytelne bo sie rozlewa i
rozmywa obraz tego co liczymy
2 lis 15:03
kune23gunda: czy jest mozliwość bym przesłała ci odpowiedź na e−mail
2 lis 15:35
sushi_ gg6397228:
tak
napisz na gg swoja poczte;
teraz wychodze; bede gdzies za 2−3 godziny
2 lis 15:37